Bergamo

Bergamo werd ooit omschreven als ‘de mooiste stad van Italië’ door de auteur Stendhal. Toch is deze fraaie middeleeuwse Italiaanse stad niet heel erg bekend onder het grote publiek. De stad bevindt zich in het meest noordelijke deel van Italië in de streek Lombardije op 40 kilometer afstand van Milan. Het oude deel van de stad ligt op een heuvel  waardoor je de stad vanaf een afstand mooi kunt zien liggen. In het dal ligt het nieuwere deel van Bergamo. Beide delen zijn met elkaar verbonden met een kabeltrein. Het is een relatief kleine stad met 120.000 inwoners.

Bezienswaardigheden in Bergamo

Het oude middeleeuwse gedeelte van de stad zelf is al een bezienswaardigheid door de ligging (hogerop). Als je op de kaart kijkt, dan lijkt dit helemaal niet het middelpunt van de stad te zijn. Het is echter wel de plek waar de historie van Bergamo te vinden is. Op nationale en internationale toeristenwebsites wordt de oude stad, oftewel het stadscentrum, als erg mooi en verrassend omschreven. Het lijkt alsof de tijd er (op de auto’s na) heeft stilgestaan.

In dit middeleeuwse stadsdeel vind je het Piazza Vecchia. Aan dit intieme plein liggen een aantal oude gebouwen, zoals de Basilica di Santa Maria Maggiore. De kerk was gesticht in 1137. In de kerk kun je het het graf van de beroemde musicus Geatano Donizetti bezoeken. Zo zijn er (vooral in het oude stadsdeel) nog veel meer historische bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn ook andere dingen te zien dan eeuwenoude gebouwen: zo is er een natuurmuseum te bezoeken; Museo di Scienze Naturali Enrico Caffi.

De oude stad is met een kabeltrein verbonden met (het lagere) nieuwere stadsdeel. Hier heb je ook een kunstmuseum; Accademia Carrara. Hier zijn werken van historische kunstschilders te zien. Ook is er een galerij voor moderne kunst.

Openbaar vervoer in Bergamo

Je kunt de stad verkennen met de bus. Er zijn prima busverbindingen en je kunt tussen het oude en nieuwe deel van Bergamo op en neer reizen via de kabeltrein. De kabeltrein is trouwens wel een tip voor toeristen: zo heb je een prachtig uitzicht over de stad!

Bergamo Airport

Bergamo heeft ook luchthaven genaamd Orio al Serio Airport (BGY). In de volksmond wordt het vaak Bergamo Airport genoemd. Het is een aardig grote luchthaven (bijna 9.000.000 passagiers per jaar). Ryanair onderhoudt een verbinding met Eindhoven Airport, Weeze Airport (bij de Duitse grens met Venray) en Charleroi Airport (ten zuiden van Brussel). De Ierse prijsvechter is de grootgebruiker van Bergamo Airport.

Verder kun je gemakkelijk met de trein naar het nabij geleden Milaan reizen. Met de auto kan ook; de snelweg A4 (E64) loopt aan de zuidkant van de stad in de richting oost-west, ideaal voor als je naar bijvoorbeeld Milaan of Monza wilt! Monza is onder andere beroemd vanwege het Formule 1 circuit wat er ligt.