De universiteitsstad Bologna

Bologna ligt in het noorden van Italië aan de voet van het Apenijnengebergte. De stad heeft ongeveer 389.000 inwoners (2024) en is een studentenstad bij uitstek. Bologna staat bekend om zijn mooie en invloedrijke universiteit. De universiteit van Bologna is de oudste bestaande universiteit ter wereld! Er wonen daarom ook veel studenten in de stad. Hierdoor vind je veel leuke uitgaansgelegenheden en terrasjes. 10 kilometer van het centrum vind je Bologna Airport, het vliegveld van waaruit je naar vele bestemmingen binnen en buiten Europa kunt vliegen.

Bezienswaardigheden in Bologna

Pisa staat bekend om de scheven toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens heeft? De Garisenda en de Asinelli. Beide torens staan in het centrum van de stad en zijn in de middeleeuwen gebouwd.  De Asinelli, 97 meter hoog, kun je beklimmen. Het is wel een stevige klim, want de toren heeft 498 treden. De Garisenda is 48 meter hoog en kun je niet beklimmen. Ze zijn op dit moment echter gevaarlijk aan het hellen en gesloten.

In het oude centrum van de stad is het Piazza Maggiore, een voetgangersplein met de belangrijkste kerk van Bologna, de San Petronio. Wanneer je iets verder loopt kom je op het Piazza del Netturo. Hier staat de grote en beroemde fontein Fontana del Nettuno, ook wel neptunusfontein. De fontein kreeg deze naam omdat Neptunus, vechtend met een octopus, groot is afgebeeld bovenop de fontein. Inmiddels is het een echte hangplek voor de studenten uit de stad. Verder zijn het Teatro Comunale, het Museo Morandi en het Museo Civico Archeologico zeker een bezoek waard. Je vindt deze twee musea en het theater in het centrum, het Piazza Maggiore.

Openbaar vervoer in Bologna

Het verkeer in Bologna is chaotisch, het is daarom af te raden om in je eigen auto door de stad te rijden. Trouwens, het centrum is klein waardoor je het meest al wandelend kunt verkennen. De stad heeft een eigen treinstation Bologna Centrale wat ligt aan het piazza delle Medaglie d’Oro. Er rijdt ook een bus door de stad. Een dagkaart kost je € 6,- en een citypass kost € 14,. De bus brengt je ook naar het vliegveld, dit kost je € 9,20,-. In het centrum vind je verschillende taxistandplaatsen en je kunt fietsen huren in Bologna voor € 15,- per dag.

La Rossa, La Grasse, La Dotta

Bologna heeft drie bijnamen. La Rossa betekent de rode en heeft betrekking op de rode gebouwen en daken in de stad. La Grasse, betekent de dikke en verwijst naar de rijke en vette keuken van Bologna, zoals de beroemde spaghetti Bolognesa. La Dotta, betekent de geleerde. Deze naam heeft uiteraard te maken met de universiteit en de studenten. De universiteit van Bologna zie je op de laatste afbeelding rechts.