Florence

Als je mensen vraagt wat zij de mooiste stad ter wereld vinden, zal Florence (in het Italiaans: Firenze) één van de meest gegeven antwoorden zijn. Dit is de grootste stad van de Italiaanse regio Toscane, maar met ongeveer 400.000 inwoners relatief dunbevolkt. Veel bekende historische figuren zijn in Florence geboren of hebben er gewoond. Denk aan Leonardo da Vinci, Michelangelo en Catharina de Medici.

Bezienswaardigheden in Florence

De Renaissance is ontstaan in Florence, en daarom is het ook niet vreemd dat de stad bol staat van cultuur. Bijna op elke straat hoek vind je wel een kerk, plein, paleis of museum. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Florence is de Ponte Vecchio: deze brug uit het jaar 1345 staat ondanks verschillende oorlogen nog steeds overeind! De brug staat vooral bekend om de winkeltjes die zich er bevinden.

Kathedraal van Florence en andere kerken De grootste kathedraal van de stad draagt de naam Basilica di Santa Maria del Fiore en is tevens één van de grootste kathedralen van heel Europa. Aan de achterzijde van de kerk vind je ook het Museo dell’Opera del Duomo, een museum met verschillende kunstschatten uit de kerk.

Een andere belangrijke kerk in de stad is de Basilica di Santa Croce. In deze kerk liggen veel bekende Florentijnen begraven, onder wie Galileo Galilei.

Musea in Florence Veel schilderijen van renaissanceschilders zijn verzameld in het museum Uffizi. Dit is ongetwijfeld één van de indrukwekkendste musea in Florence. Maar er zijn er veel meer. Zo vind je er bijvoorbeeld ook het Museo di San Marco, het nationaal museum dat gevestigd is in een oud klooster. Ook kun je het Galileomuseum bezoeken, waar onder andere een lichaamsdeel van Galileo Galilei te zien is.

In de Italiaanse stad staan ook verschillende paleizen die zijn opengesteld voor toeristen met grote tuinen. Eén van de bekendste voorbeelden zijn de Boboli-tuinen, die in de 16e eeuw werden aangelegd voor de familie Medici. Deze tuinen horen bij het paleis Palazzo Pitti. In de tuinen zijn diverse kunstwerken te bewonderen.

Openbaar vervoer in Florence

Qua openbaar vervoer is Florence een centrale stad. Met de trein is de stad makkelijk te bereiken, zowel vanuit andere grote steden als vanuit kleinere dorpjes. Binnen de stad verplaats je je het best te voet: een groot deel van het centrum is autovrij en bovendien zijn de afstanden niet groot. Je kunt er echter ook voor kiezen een bus te gebruiken. Dit is zeker aan te raden als je dorpjes buiten Florence (zoals Fiesole) wilt bezoeken. Een kaartje kost gemiddeld 1,20 en hiermee kun je anderhalf uur onbeperkt reizen. Ook rijden er in Florence bussen rond om toeristen langs alle trekpleisters te leiden: de zogenoemde Hop-on Hop-off bus. Het ticket dat je hiervoor koopt, is twee dagen geldig.

Hoewel het dus niet aan te raden is om Florence met de auto te bezoeken, is de tram wel een goed idee. Bij de meeste tramhaltes, die zich ook buiten het centrum bevinden, kun je zelfs gratis de auto parkeren. Je neemt dan makkelijk en voor een goede prijs een tram naar het centrum van de stad.

Florence Airport

Florence heeft een eigen luchthaven (airport code: FLR). Het gaat om Florence Airport, in het Italiaans Aeroporto di Firenze-Peretola. Het vliegveld bevindt zich zo’n 5 kilometer ten noordwesten van de stad. Je kunt met de bus naar het centrum van de nabijgelegen stad rijden. De bussen rijden iedere 30 minuten. Je kunt ook de taxi vanaf Florence Airport naar het centrum nemen, de rit heeft een vaste prijs en kost €20. KLM Cityhopper vliegt net als ITA Airways iedere dag meerdere keren naar het vliegveld toe. Verder is vliegveld Florence een basis voor Vueling. Brussels Airlines vliegt in het seizoen op en neer naar Brussel. Jaarlijks reizen meer dan 2,2 miljoen mensen van en naar Florence Airport.