Milaan; meer dan alleen mode

Wie aan mode denkt, denkt aan Milaan. Deze stad in het Noorden van Italië is de tweede stad van het land met circa 1,3 miljoen inwoners. De stad heeft zijn naam te danken aan de ligging; Milaan stamt af van het woord ‘Mediolanum’ wat ‘in het midden van de vlakte’ betekent. De stad ligt dan ook midden in de Povlakte.

Bezienswaardigheden in Milaan

Milaan kent veel bekende winkelstraten en is daarom een populaire bestemming voor toeristen. Samen met Rome, Venetië, Florence en Napels behoort Milaan dan ook tot de meest populaire stedentrip bestemmingen van Italië. Deze mooie stad bevat veel binnenplaatsen en terrasjes. Het stadscentrum wordt het drukst bezocht door toeristen.

De dom van Milaan
Naast winkelen zijn er in Milaan ook nog andere dingen te doen. Er zijn namelijk heel veel bezienswaardigheden die de stad de moeite waard maken. De Dom van Milaan is een heel goed voorbeeld van een prachtige bezienswaardigheid in Milaan. Deze kathedraal draagt de officiële naam Duomo Santa Maria Nascente en behoort tot een van de grootste Rooms-katholieke kathedralen ter wereld. De bouw van het bouwwerk duurde maar liefst 6 eeuwen! In de 14e eeuw begon de bouw, in 1950 was men pas echt klaar met de dom van Milaan! (bovenste afbeelding op deze pagina)

Castello Sforzesco
Ook Castello Sforzesco behoort tot een van de beroemdste monumenten van Milaan. Het 14e eeuwse kasteel staat bekend om de grote binnenplaats. Bij het kasteel met de prachtige fontein vinden regelmatig tentoonstellingen en concerten plaats. Het kasteel heeft een kunstcollectie van de Italiaanse kunstenaars Michelangelo en Leonardo da Vinci. Bekijk Castello Sforzesco hiernaast (rechts).

Het La Scala Theater
Het La Scala Theater behoort tot een van de mooiste operagebouwen van de wereld. In de zaal met 2800 plaatsen hangt een enorme kroonluchter. Voor dit theatergebouw zijn kaartjes van beroemde stukken vaak al ver van te voren uitverkocht. Het theater met de befaamde neoclassicistische architectuurstijl wordt gezien als een van de mooiste operagebouwen ter wereld. Italië is trouwens ook een beetje het land van de opera.

San Siro
San Siro is het voetbalstadion van zowel AC Milan en Inter Milan (Internazionale). Dit grote stadion heeft een capaciteit van 85.700, de officiële benaming van het stadion is Stadio Giuseppe Meazza. Dit grote stadion is zeker een bezoekje waard. Je kunt hier niet alleen wedstrijden bekijken, ook is er een museum in het stadion te vinden. Het vertelt het verhaal van zowel AC Milan als Internazionale. Luister naar verhalen en bekijk prijzen, bekers en andere voetbal-gerelateerde objecten!

Galleria Vittorio Emanuele
Galleria Vittorio Emanuele II is een overdekte winkelstraat in het centrum. Het is gebouwd in de 19e eeuw. Het is de verbinding tussen het domplein (met de dom van Milaan) en Piazza della Scala, een belangrijk plein in Milaan met daaraan ook het La Scala Theater. Het is de grootste overdekte winkelstraat van de stad met exclusieve winkels als Prada, Gucci en Louis Vuitton. Ook een vestiging van McDonald’s is in Galleria Vittorio Emanuele II te vinden. De toegangspoort van de Galleria Vittorio Emanuele II is hier links te zien.

De gouden vierhoek
Voor de meest exclusieve winkels van de modestad is het aan te raden om de zogeheten gouden vierhoek te bezoeken; verschillende straten gelegen in de wijk Monte Napoleone. De exclusiviteit van deze winkels is te zien aan de etalages waarbij de grootste ontwerpers voorbij komen. Het is dan ook niet zomaar dat welgestelde mensen uit heel Europa overvliegen om juist hier te winkelen. De grenzen van de gouden vierhoek worden bepaald door vier straten: Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via delle Spiga en Corsio Venezia.

Hieronder staan de bezienswaardigheden in Milaan op een kaartje. Het stadion San Siro (links bovenin, 1x uitzoomen) ligt als enige iets verder weg, de rest van de hierboven beschreven bezienswaardighedne in Milaan liggen allemaal op een kilometer afstand van elkaar.

Galleria Vittorio Emanuele Secondo, Duomo, Municipio 1, Milaan, Lombardije, 20121, Italië

Stadio Giuseppe Meazza, Via dei Piccolomini, San Siro, Municipio 7, Milaan, Lombardije, 20148, Italië

Teatro alla Scala, 1, Piazza della Scala, Duomo, Municipio 1, Milaan, Lombardije, 20021, Italië

Castello Sforzesco, Viale Gerolamo Gadio, Parco Sempione, Municipio 1, Milaan, Lombardije, 20123, Italië

Duomo, 1_33051, Cerchia dei Navigli, Municipio 1, Milaan, Lombardije, 20122, Italië

Openbaar vervoer in Milaan

In Milaan kun je het beste per metro, tram, bus of taxi reizen. Wil je goedkoop en snel door Milaan reizen, dan is de ondergrondse metro de beste optie. Per metro kun je voor 1 euro een enkel kaartje kopen die je eenmalig zo ver brengt als je wilt. Ook is het mogelijk om een dagkaart te kopen waarmee je heel de dag onbeperkt kan reizen voor 3 euro. Daarnaast is het ook mogelijk om een weekend kaart aan te schaffen. Ook is het mogelijk om per taxi van A naar B te reizen in Milaan. Het op straat aanhouden van een taxi is echter niet gebruikelijk. De taxi’s maken uitsluitend gebruik van taxistandplaatsen om mensen op te halen.

Vliegvelden in Milaan

Als je vliegveld Milaan zegt, dan kun je drie luchthavens bedoelen: Malpensa, Linate of Bergamo. De grootste internationale luchthaven Milaan Malpensa ligt ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van het centrum. Easyjet vliegt hierheen vanaf Schiphol. Vanaf vliegveld Malpensa is de stad het snelst per trein te bereiken; de Malpensa Express. De rit duurt ongeveer 40 minuten en de trein vertrekt om het halfuur. Vliegveld Milaan-Linate (7 kilometer ten oosten van de stad) is het tweede vliegveld van Milaan. KLM en ITA Airways vliegen vanaf Schiphol naar dit vliegveld. Het derde vliegveld, Bergamo Airport, is alleen met Ryanair bereikbaar vanaf Eindhoven Airport. Het vliegveld wordt ook wel Caravaggio-Orio al Serio Airport genoemd en geldt als derde luchthaven van Milaan.