Palermo

Palermo is de hoofdstad van het eiland Sicilië dat ten zuidwesten van de laars van Italië ligt. Palermo zelf, vroeger een belangrijke stad voor de Italiaanse maffia, ligt in het noorden van Sicilië. De stad telt een kleine 700.000 inwoners waardoor het de op vier na grootste stad van Italië is. De stad heeft in het verleden vele overheersers gehad die allen een stempel op Palermo hebben gedrukt en mooie monumenten hebben nagelaten. Voor architectuurliefhebbers is er in deze stad dan ook veel te zien. Palermo beschikt over een cruisehaven die niet ver van het stadscentrum vandaag ligt.

Weer in Palermo
Palermo heeft een Mediterraan klimaat. De stad kent droge en vooral hete zomers en zachte winters. Door de warme nachten is het een van de warmste steden van Europa.

Bezienswaardigheden in Palermo

Palermo is vanwege het aantal inwoners een drukke stad. Toch kun je er rustig genieten van de Siciliaanse sfeer met heerlijke Italiaanse maaltijden en goede wijn. Daarnaast valt er in de stad veel te zien. Vele facetten van de rijke geschiedenis zijn er nog te herkennen, onder andere aan de bouwstijl van gebouwen met Arabische, Normandische, Romeinse en Byzanthijnse invloeden.

San Giovanni degli Eremiti kathedraal
De San Giovanni degli Eremiti kathedraal is zeker noemenswaardig in het rijtje van bezienswaardigheden. Deze kerk is oorspronkelijk gebouwd in de zesde (!) eeuw na Christus, in latere perioden is er echter links en rechts gesleuteld waardoor er verschillende bouwstijlen te vinden zijn. Zo zijn er Gotische invloeden, Romaanse invloeden en zelfs Islamitische invloeden te vinden. De kerk heeft tijdens de Arabische overheersing namelijk ook dienst gedaan als moskee.

Paleis van de Normandiërs
Minder dan 100 meter van het San Giovanni degli Eremiti kathedraal staat het Palazzo dei Normanni. Dit is ook een heel bekende bezienswaardigheid in Palermo. Vertaald is dit het paleis van de Normandiërs. Toen het werd gebouwd was het een paleis voor de Islamitische heersers. In de 11e eeuw veroverden de Normandiërs het gebied. Nadat zij waren verdreven raakte het paleis in verval, tot in de renaissance. Tegenwoordig is het de zetel van het Siciliaanse regionale parlement. Het paleis van de Normandiërs is dus een interessant gebouw in Palermo, en wordt gezien als een top bezienswaardigheid.

Pretoriaplein met de pretoriafontein
Minder dan een kilometer richting het noordoosten van het paleis van de Normandiërs ligt het Pretoria plein, oftewel Piazza Pretoria. Het stadhuis van Palermo heeft een plek aan het Pretoriaplein gekregen. Het is ook de plek van de Fontana Pretoria, gebouwd in de 16e eeuw. Deze fontein heeft een omtrek van maar liefst 133 meter en is 12 meter hoog; het is een prachtige fontein. Helaas staat er echter een zwart hek (zo’n 2 meter hoog) omheen.

La Vucciria Market
In het hart van de stad (vlakbij de Pretoriafontein) staat er 6 dagen in de week (niet op zondag) een gezellige markt: het is de La Vucciria Market. Vanaf 6 uur ’s ochtends staat de markt al vol, een traditie die nu al zo’n 700 jaar zo gaat.

Openbaar vervoer in Palermo

Het centrum van Palermo is compact met kleine pleinen en straatjes, hierdoor is de stad per voet gemakkelijk te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen dan ook niet ver van elkaar. Door de stad rijdt ook een bus, net als een trein. Daarnaast is de duurdere maar snellere optie van een taxi ook mogelijk. Een leuke tip bij het bezoeken van Palermo: bij de haven staan paardenkoetsen waarmee je je op een hele andere manier door de stad kan laten vervoeren.

Palermo Airport
Palermo Airport (airport code: PMO) ligt circa 35 kilometer ten noordwesten van het centrum van Palermo. Met ruim 7,1 miljoen passagiers in 2022 was het de 9e drukste luchthaven van Italië. Vliegveld Palermo heeft  in de zomer verbindingen met Nederland via EasyJet en Transavia. Als je op Palermo Airport bent dan kun je natuurlijk de taxi pakken naar het centrum. De metro is ook een optie. Er rijdt iedere 30 minuten (op werkdagen) een metro (lijn A) naar het Centraal Station van Palermo.