Pisa

Pisa ligt in de regio Toscane aan de mond van de rivier Arno aan de westkust van Italië. Het is de hoofdstad van de provincie Pisa en het heeft 89.000 inwoners. Tot de 13e eeuw was de stad zelfstandig, daarna werd het veroverd door Florence. Sinds 1871 behoort het tot Italië. Galileo Galilei, de beroemde natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof van Italië, heeft in Pisa gestudeerd. Het vliegveld van de stad is vernoemd naar de geleerde.

Bezienswaardigheden in Pisa

Wanneer je in Pisa bent, ga je natuurlijk naar de scheve toren aan de Piazza dei Miracoli. De bijna 57 meter hoge toren is zo’n beetje het symbool van de stad. De hoek van de toren (de scheefheid) is tegenwoordig zo’n 4 graden. In 2001 is de toren nog gerestaureerd, hiervoor was de hoek nog 5,5 graden. Op het plein waaraan de scheve toren van Pisa staat, staat ook een middeleeuwse kathedraal en een doopkapel die je kunt bekijken. Je kunt de rest van het centrum  verkennen met paard en wagen. Op Piazza dei Miracoli staan verschillende rijtuigen op passagiers te wachten. De koetsier vertelt je van alles over de stad terwijl je langs mooie plekken rijdt.

Wat ook zeker de moeite waard is in Pisa, is het Museo Nazionale di Palazzo Reale, een museum over het paleis uit de zestiende eeuw van de familie Medici. Je kunt zo zien hoe de familie leefde. Vlakbij dit museum staat de universiteit van Pisa (gesticht in de 14e eeuw na Christus). Vlakbij de universiteit ligt de botanische tuin Orto Botanico di Pisa waar je kunt genieten van de vijvers, kruidentuinen, het museum en de bibliotheek.

Het Piazza dei Cavalieriis na het Piazza dei Miracoli het belangrijkste plein van Pisa. Hier vind je het hoofdkantoor van de universiteit. Een heel mooi gebouw dat in de zestiende eeuw gebouwd is. Uit diezelfde tijd komt de kerk Santo Stefano dei Cavalieri, wat ook op dit plein staat.

Openbaar vervoer in Pisa

Pisa heeft een luchthaven (Pisa Airport) wat ongeveer 2 kilometer ten zuiden van de stad ligt. Het vliegveld (airport code: PSA) heet officieel Galileo Galilei airport, vernoemd naar de meest beroemde inwoner uit de geschiedenis. Er reizen meer dan 4,5 miljoen mensen per jaar naar het vliegveld toe.

Ook is er een treinstation in de stad. Pisa is direct verbonden met grote steden zoals Rome, Florence en Milaan. Florence is overigens vlakbij: de Italiaanse stad ligt op een afstand die in een uur is te rijden. In Pisa kun je ook de bus nemen, of fietsen huren. Uiteraard kun je ook prima wandelen door de stad.