Maak een succes van je reis naar Rome!

De hoofdstad van Italië ligt in het midden aan de westkust en heeft 2,8 miljoen inwoners. De rivieren de Tiber en de Aniene stromen dwars door de stad en er is heel veel te zien en te beleven in dit prachtige stukje Italië.

Rome heeft een rijke geschiedenis tot wel 2700 jaar terug en is de belangrijkste stad van de westelijke cultuur. Het historische centrum van de stad staat zelfs op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Beroemd om zijn vele keizers zoals Nero en Julius Ceacar was Rome hoofdstad van het Romeinse Rijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Sinds 1871 is het de hoofdstad van Italië. Een klein gebied in Rome is Vaticaanstad. Hier woont en werkt de Paus.

Bezienswaardigheden in Rome

Het Colosseum
Er is heel veel te zien in Rome. Musea, pleinen, gebouwen, kerken en fonteinen zijn beslist de moeite waard om te gaan bekijken. Neem bijvoorbeeld het Colloseum, het grootste amfitheater in Italië, wat al sinds de eerste eeuw na Christus is gebouwd. Het gebouw is niet het enige dat mooi is, ontdek in het Colosseum alles over gladiatorgevechten in het vroegere Romeinse Rijk. De spelen bij de opening van dit Colosseum duurden maar liefst 100 dagen.

Forum Romanum
Een andere mooie bezienswaardigheid in Rome is het Forum Romanum. Dit is het oude Romeins marktplein. Het ligt in het het centrum van de stad, dit marktplein was ook letterlijk het centrum van de stad. Hier werden vele handelstransacties gesloten, ook was het Forum Romanum het politieke en juridische centrum van de stad. Als er weer eens een overwinning was behaald, werd er een overwinningsboog bijgebouwd. Het Forum Romanum is een rijke bron van geschiedenis die tegen betaling te bezichtigen is.

Pantheon, Piazza della Rotonda, Piazza Navona, Sant Agnesein Agone en de Trevifontein
Ga ook naar het Pantheon, de tempel met de ronde vorm. Het ligt tegenover het Piazza della Rotonda, tegenwoordig het drukste plein van Rome. Vlakbij dit plein ligt nog een ander plein: Piazza Navona. Dit plein staat op de plek van een voormalig atletiekstadion. Het stadion werd afgebroken, op de atletiekbaan werd echter niets meer gebouwd. In de loop der eeuwen evolueerde dit tot een levendig plein. Op het plein staan 3 prachtige fonteinen. Aan het plein staat ook de 17e eeuwse kerk Sant ‘Agnesein Agone. Minder dan een kilometer naar het oosten van al deze bezienswaardigheden staat overigens ook de beroemdste en grootste fontein van de stad. We hebben het over de Trevifontein, 26 meter hoog en 22 meter breed.

Trastevere
Wie de typische sfeer van Rome wil proeven kan een terrasje pikken in de wijk Trastevere. Hier vind je slingerende straatjes en wapperende schone was. Een heel bekend plein in Rome is het Campo de ‘Fiori, dat een grote rol heeft gespeeld in een film en in het leven van diverse kunstenaars. Verder vind je veel Italiaanse koffiebars in de stad en heb je keuze uit wel meer dan 100 bioscopen om naar toe te gaan.

Vaticaanstad
Wil je Vaticaanstad bezoeken, dan kan dit ook! Het Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het ligt ga dan naar het Sint-Pietersplein met de mooie Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel. Het is de woon en werkplaats van de paus, en dat allemaal midden in het centrum van Rome! Hiernaast een afbeelding van het Vaticaanstad!

Op de kaart hieronder
Op de kaart hieronder zie je de bezienswaardigheden in Rome. Linksboven is het Vaticaanstad. Als je daar rechts van inzoomt zie je vier punten: Piazza Navona, de kerk Sant ‘Agnesein Agone, Piazza della Rotonda en het Pantheon dichtbij elkaar liggen. 500 meter naar het oosten ligt de Trevifontein. Zo’n 2 kilometer ten zuiden daarvan staat het Forum Romanum, daar dichtbij ook het Colosseum. De meest zuidelijke stip op de kaart is de wijk Trastevere.

Trastevere, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00120, Italië

Colosseum, Piazza del Colosseo, Celio, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00184, Italië

Forum Romanum, Piazza del Colosseo, Campitelli, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00184, Italië

Trevifontein, Piazza di Trevi, Trevi, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00187, Italië

Pantheon, Piazza della Rotonda, Colonna, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00186, Italië

Piazza della Rotonda, Sant'Eustachio, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00186, Italië

Chiesa di Sant'Agnese in Agone, Via di Santa Maria dell'Anima, Parione, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00186, Italië

Piazza Navona, Via di Sant'Agnese in Agone, Parione, Municipio Roma I, Rome, Roma Capitale, Lazio, 00186, Italië

Openbaar vervoer in Rome

Rome heeft twee vliegvelden. Het gaat om vliegveld Rome Fiumicino (of Leonardo da Vinci International Airport) en vliegveld Rome Ciampino. Je kunt echter ook met de trein naar de stad reizen. Er zijn namelijk 5 treinstations in de stad. De grootste is het Station Roma Termini. Hiervandaan vertrekken ook internationale treinen naar bestemmingen zoals Parijs. Station Roma Termini is tegelijkertijd ook een busstation. Ook de tram en de metro kun je hier nemen. Zo zijn alle plekken in de stad Rome goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Je kunt in Rome ook fietsen huren, zeker handig als je moe bent van het wandelen door de prachtige stad.  Er rijden ook taxi’s, maar zorg er wel voor dat je een officiële taxi neemt, een witte of een gele met servizio pubblico op het nummerbord. Dit om problemen te voorkomen. Tip: Koop de Roma pass voor € 34,–. Dan reis je drie dagen gratis met het openbaar vervoer en kun je gratis twee musea bezoeken. Verder krijg je korting op toegangsprijzen.