Turijn

Turijn (of Torino) bevindt zich in het Noordwesten van Italië vlakbij de Franse grens en is op Milaan na de grootste stad van Noord-Italië. Net als Milaan ligt Turijn in de Povlakte en heeft het de schitterende Alpen als decor. Turijn wordt wel eens genoemd als lelijke industriestad maar heeft juist een hele elegante uitstraling met een prachtig barok centrum. De stad telt ruim 900.000 inwoners en is ook bekend doordat de Olympische Winterspelen er in 2006 werden gehouden. Autobedrijf FIAT heeft een vestiging in deze stad waardoor Turijn ook wel als auto-hoofdstad van Italië wordt gezien.

Bezienswaardigheden in Turijn

De dom van Turijn
Wie een bezoek aan Turijn brengt, kan de Dom van Turijn niet overslaan. Deze kathedraal uit de 15e eeuw is opgedragen aan Johannes de Doper. Deze kathedraal is een van de bekendste bezienswaardigheden van Turijn.

De Mole Antonelliana
Een andere hele bekende bezienswaardigheid in Turijn is de Mole Antonelliana. Het is het symbool van de stad. Deze 168 meter hoogte toren werd gebruikt in het logo van de Olympische Winterspelen in Turijn van 2006 en staat op de achterkant van de Italiaanse 2 eurocent munten. In het gebouw is het Nationale Filmmuseum te vinden. Met een lift kun je ook naar de top van het gebouw om op een platform bovenin een prachtig uitzicht op de stad te hebben! Een aanrader!

Het Egyptisch museum
Het Egyptisch museum van Turijn (Museo Egizio) is een museum met enorm veel Egyptische voorwerpen. Het is qua collectie Egyptische kunst het tweede grootste museum ter wereld. De meeste kunst is door Napoleon uit Egypte geroofd. Het museum is laatst gerenoveerd en omvat mummies, papyrusrollen, sarcofagen en andere Egyptische gebruiksvoorwerpen. Het is mogelijk om een audiotour te doen, of door het museum met een gids te doorlopen. Het museum is na een verbouwing van vijf jaar sinds april 2015 weer geopend.

Pleinen in Turijn
Het op een na grootste plein van Italië bevindt zich in Turijn; Piazza Vittorio Veneto. Hier zijn veel gezellige barretjes en restaurantjes te vinden. Ook Piazza San Carlo is de moeite zeker waard. Dit laatste plein heeft ook een heleboel authentieke koffie huizen. Als je van shoppen houdt zul je het geweldig vinden.

Het stadion van Juventus
Het Juventus Stadiun is het stadion van de Italiaanse voetbalclub Juventus FC. Het bezoeken van het stadion van ‘de oude Dame’ is een must voor elke voetballiefhebber. Het stadion is relatief nieuw (geopend in 2011) en heeft een capaciteit van 41.000 toeschouwers. Het stadion is zo ontworpen dat het geluid in het stadion blijft. Voor het stadion is een groot warenhuis te vinden. Hier zit ook de Juventus Store in. Het is mogelijk om een tour te doen, de gids spreekt echter niet altijd Italiaans. Je kunt zo’n tour het beste op voorhand boeken. Toegangskosten voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen: €45.

Andere tips in Turijn
Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Turijn dan alleen de hierboven genoemde bezienswaardigheden. Zo is er nog een automuseum, een aantal stadsparken, een relatief bekende heuvel en nog heel veel oude gebouwen (paleizen, kerken, monumenten).

Wintersport in Turijn

Turijn heeft ten opzichte van de rest van Italië een ander klimaat; de winters zijn er erg koud en droog en de zomer zijn in de heuvels fris en in de vlaktes redelijk warm. Dit is natuurlijk wel bevorderlijk voor de wintersportcultuur in de regio. Er zijn verschillende skigebieden bij Turijn, denk aan Bardonnecchia en Valle d’Aosta (beiden in Italië). Vooral de eerste is relatief sneeuwzeker, maar toch vrij onbekend voor Nederlanders.

Openbaar vervoer in Turijn

Om veel delen van Turijn te kunnen zien is het makkelijk om met het openbaar vervoer rond te reizen. Dit wordt verzorgd door GTT en bestaat uit een netwerk van trams, metro, bussen en regionale treinen. Toeristen kunnen met een Torino Card gebruik maken van alle mogelijkheden van het openbare vervoer in Turijn. Er bestaan zowel dagkaarten als weekkaarten. Binnen het stadscentrum kun je het snelst en makkelijkst per tram reizen. De metro van Turijn heeft een lijn met vijftien stations en verbindt de voorstad Collegno met het centrum. De eindhalte Porto Nuova is het hoofdstation van Turijn.

Turijn Airport

De stad heeft een eigen vliegveld (airport code: TRN) dat op 16 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum ligt. Met zo’n 4,2 miljoen bezoekers per jaar (2022) staat Turijn Airport in de top 15 van grootste vliegvelden in Italië. De officiële naam van vliegveld Turijn is Aeroporto Sandro Pertini, vernoemd naar de voormalig president van Italië van 1978 tot 1985. Turijn Airport is verbonden met Amsterdam Schiphol Airport (KLM Cityhopper). In de zomer vliegt ook Transavia naar de stad toe.