Een van ’s werelds mooiste steden: Venetië

In het noordoosten van Italië vind je een kleine eilandengroep, een zogenaamde Lagune, en op die eilandengroep is de prachtige stad Venetië gebouwd. Doordat de stad gevestigd is op deze eilandengroep heeft Venetië de uitstraling van een stad op water, bekend vanwege de vele gondels die door de kanalen binnen de stad rond varen. Tegenwoordig heeft Venetië zo’n 260.000 inwoners. Je kunt de stad beperkt met de auto of bus bereiken. Hiervoor moet je van specifieke bruggen gebruik maken. De wegen binnen de stad bestaan uit de kanalen. Je kunt je auto betaald parkeren op Tronchetto en Piazalle Roma. Vanaf daar kun je dan met de boot het centrum van Venetië bereiken.

Geschiedenis van Venetië

Het ontstaan van de stad De stad Venetië is ontstaan rond het jaar 453. Hoewel er al langer mensen woonachtig waren in dit gebied werd het rond die tijd pas echt een nederzetting. Ronde de 9de eeuw werd de kleine middeleeuwse nederzetting uitgebreid en werd Venetië echt een stad. De vele eilandjes werden verbonden met bruggen en zo ontstond het begin van het Venetië zoals we dat nu kennen. De stad op het water. De republiek Venetië heeft hierna een belangrijke rol gespeeld op het wereldtoneel. Onder andere met de invloed van de Vierde Kruistocht en de verovering van Constantinopel.

Het hoogtepunt van de Republiek Venetië In de 12e, 13e en 14e eeuw na Christus is de Republiek Venetië de heerser in de Oostelijke Middellandse zee, het was ook de periode dat de economie van Venetië tot een hoogtepunt kwam. Onder andere de scheepsbouw, het bankwezen, de slavenhandel en internationale handel in het algemeen zorgde voor een welvarende stad. Toch was de Republiek klein ten opzichte van andere Europese grootmachten, ondanks vele grondbezittingen in Griekenland waaronder steden als Verona en Milaan. Dat werd duidelijk bij de ontdekking van Amerika in 1492, hierin speelde Venetië geen enkele rol.

Grote culturele invloed op het wereldtoneel Toch groeide de stad in de 18e eeuw uiteindelijk uit tot een van de meest elegante en verfijnde steden van Europa. De republiek had grote invloed op de wereldwijde kunst, literatuur maar ook architectuur. In 1797 veroverde Napoleon de stad echter. Na een periode van zo’n 1100 jaar was de stad niet meer onafhankelijk. Nadat het nog een tijdje onderdeel was van het door Oostenrijk gecontroleerde koninkrijk Lombardije-Venetië. Pas in 1866 werd het toegevoegd aan het koninkrijk Italië.

De bezienswaardigheden in Venetië

De stad staat vanwege de rijke historie ook bekend vanwege de prachtige bezienswaardigheden die hier het product van zijn. Er is dus van alles te bekijken. Van kerken en kathedralen tot bruggen, kanalen en musea vol met kunst.

Tocht met een gondel door de kanalen van de stad Ten eerste moet je in Venetië natuurlijk doen wat waarschijnlijk iedere toerist ooit heeft gedaan: met een gondel door de kanalen van de stad. Vaar beslist over Canal Grande, het belangrijkste kanaal van de stad. Het is natuurlijk een erg romantisch idee, met zijn tweeën in een gondel met een gondelier die ‘O sole mio’ zingt. Toch kost dit al snel zo’n 50 euro per 20 minuten. Onderhandelen over de prijs is zo goed als onmogelijk.

San Marco kathedraal met het San Marco plein Het is het zeker waard om de San Marco Basiliek te bezoeken, gelegen aan het San Marco plein of Piazza San Marco. De naam is afkomstig van de beschermheilige van de stad; San Marco. De kerk is rond 1060 gebouwd en bevat vele mozaïeken, bronzen beelden en marmer. Het is de grootste kathedraal van de stad. Opvallend aan de San Marco kerk is dat er veel kunst in ligt. Het meeste is tijdens de vierde kruistocht uit toenmalig Constantinopel geroofd.

Het dogepaleis Een ander belangrijk gebouw in Venetië is het Dogepaleis, ook gelegen aan het San Marco plein. Het was vroeger het paleis van de doge van Venetië, oftewel de bestuurder van de gelijknamige Republiek. Het paleis is ergens gebouwd tussen 1309 en 1424. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste monumenten van de stad, en tevens een museum. Het paleis wordt ook verbonden met de gevangenis, middels de Brug der Zuchten. Deze brug is enkel goed zichtbaar vanaf het water, zie de afbeelding rechts.

De brug der zuchten en de Rialtobrug De Brug der Zuchten vanwege de naam alleen al een bezoek waard. Het is een van de beroemde bruggen in de stad. De verbinding tussen het Dogepaleis en een gevangenis was vroeger het laatste daglicht dat veroordeelde gevangenen zouden zien. In de gevangenis hebben overigens zowel Galileo Galilei als Casanova opgesloten gezeten. Naast deze brug is ook de Rialtobrug een beroemde brug, over Canal Grande (het belangrijkste kanaal in Venetië). Hoewel er al sinds 1181 een brug ligt, ligt hij er in de huidige stenen vorm sinds 1591.

Het carnaval van Venetië (maskers) Mocht je de stad bezoeken tijdens het carnaval dan is dat ook een ervaring die de moeite waard is. Dit carnaval wordt al eeuwen lang elk jaar gehouden. Het festival duurt maar liefst 12 dagen en eindigt vrijwel altijd op een dinsdag in februari of maart (de dag voor aswoensdag). Het carnaval van Venetië is vooral bekend vanwege de maskers. De wereldberoemde Venetiaanse maskers waren bedoeld om de sociale status te verbergen, waardoor de feesten (het carnaval) voor iedereen toegankelijk waren.

Film, kunst en musea Voor de filmliefhebbers is er in Venetië het bekende filmfestival, de oudste versie ter wereld.  Voor de kunstliefhebbers is er ook genoeg te vinden in de stad, want Venetië heeft vele bekende kunstenaars voorgebracht. Denk dan aan namen als Titiaan, Paolo Veronese, Tintoretto en Canaletto. Verder heeft Venetië ook beroemde namen als Marco Polo, Vivaldi en Casanova voortgebracht. In de stad zijn dan ook een heleboel musea te vinden.

Het openbaar vervoer in Venetië

Zoals bij vele mensen bekend zal zijn zijn er geen wegen die begaanbaar zijn met auto’s, bussen of taxi’s in Venetië. De stad is namelijk gebouwd op meer dan 100 eilanden. De wegen bestaan enkel uit waterwegen en kanalen die door de stad lopen. Voor het vervoer door de stad kun je gebruik maken van de zogenaamde waterbussen of Vaparetto zoals ze in het Italiaans worden genoemd. Je hebt de keuze tussen een langzame Vaparetto die bij alle haltes stopt en een snelle Vaparetto die in één keer doorvaart. Je kunt zo’n Vaparetto zien als een soort bus. Tevens kun je gebruik maken van de bekende gondels, maar deze zijn aanzienlijk duurder en zijn meer bedoeld voor toeristische uitstapjes.

Venetië Airport (Marco Polo en Treviso)

De dichtstbijzijnde luchthaven vind je op het vasteland. Dit is de luchthaven Venetië Marco Polo (airport code: VCE) en ligt relatief dicht bij de stad (afbeelding hiernaast). Onder andere KLM, Easyjet en Transavia vliegen vanaf dit vliegveld naar Schiphol Amsterdam Airport. Het is met meer dan 9 miljoen passagiers per jaar (2022) het grootste ‘Venetië Airport’. Er is namelijk nog een vliegveld: Treviso Airport (airport code: TSF). Met 2,6 miljoen passagiers per jaar (2022) heeft zelfs dit vliegveld een aardige grootte; het wordt alleen gebruikt door slechts twee vliegtuigmaatschappijen: Ryanair en Wizz Air. Ryanair vliegt naar Eindhoven Airport.