Het Italiaanse Verona (van Romeo en Julia)

Verona  ligt in het noorden van Italië in de gelijknamige provincie. De stad heeft ongeveer 253.000 inwoners. Dwars door de stad stroomt de rivier de Adige. Er zijn daarom veel bruggen die beide stadshelften met elkaar verbinden.

veronaDe stad werd al door de Romeinen gebruikt als uitvalsbasis naar de rest van Europa. Door de gunstige ligging was de stad hier ideaal geschikt voor. In de stad staan nog heel wat historische gebouwen uit de tijd van de Romeinen. Veel is echter verloren gegaan in 1239; toen overstroomde de stad in zijn geheel.

Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit betekent dat je als toerist kunt genieten van een stad met een hele rijke historie en een centrum dat een prachtig uiterlijk heeft. Wandelen door Verona is een ware tijdreis.

Bezienswaardigheden in Verona

Verona is een prachtige stad. Omdat de stad al zo lang bestaat, staan er ook veel historische (Romeinse) gebouwen in de stad. Maar zelfs als je geen zin hebt in kunst en cultuur, is er nog genoeg te doen. Een voorbeeld hiervan is de Zoo di Verona, de dierentuin van Verona. De grootste bezienswaardigheden zijn echter wel de historische en op andere manier culturele gebouwen.

verona amfitheaterHet amfitheater
Verona heeft een grote hoeveelheid Romeinse bouwwerken. De enige stad in Italië die er meer heeft is Rome. In de stad staat bijvoorbeeld een Romeins amfitheater. Dit amfitheater is ongeveer even oud als onze jaartelling: het werd gebouwd in de eerste eeuw na christus. Enkel de amfitheaters in Rome (het Colosseum), en die in Capua zijn groter. Tegenwoordig wordt het amfitheater nog gebruikt, voor onder andere openlucht opera’s in de zomer.

De Ponte Pietra
Een nog ouder bouwwerk is de Ponte Pietra. Deze brug stamt uit de eerste eeuw voor Christus en is dus meer dan 2100 jaar oud. De vroegere naam was Pons Marmoreus. De huidige naam, Ponte Pietra, betekent ook niets meer dan ‘stenen brug’. In de tweede wereldoorlog werd de brug voor zo’n twee derde weggevaagd door terugtrekkende Duitse troepen. In 1957 werd de brug herbouwd, met de oorspronkelijke bouwstenen.

romeo en juliaDe basiliek van San Zeno
Een andere zeer bijzondere bezienswaardigheid is de basiliek van San Zeno. Het oorspronkelijke gebouw werd in de vijfde eeuw na Christus gebouwd. In de loop der jaren stortte het een paar keer in na aardbevingen, of werd het verwoest door onder andere Hongaren. De inwoners van Verona bouwde de basiliek telkens opnieuw op. Uiteindelijk is het toch nog een van de best bewaarde Italiaanse kerken geworden.

Romeo en Julia
Verona was de stad van misschien wel de meest romantische tragedie uit de literatuur; Romeo en Julia. De beroemde Engelse toneelschrijver Shakespeare vertelt het verhaal over twee rivaliserende families in de stad, Montague en Capulet. Romeo is familie van de Montague, Julia van de Capulet…

Het openbaar vervoer Verona

Met de auto, de bus of de taxi
De meest voor de hand liggende manier om de stad en de provincie te verkennen is met je eigen auto. Maar het kan ook met de bus. Je kunt zowel de stad verkennen met de stadsbus (Urbani) of de provincie met de provincie bus (extraurbani). Tickets kun je het beste vooraf kopen, want in de bus zelf kosten ze iets meer.

Uiteraard rijden er ook taxi’s door de stad.

Met de trein
Verona ligt op een groot spoorknooppunt, namelijk aan de spoorlijn die vanuit de Alpen naar Rome gaat (noord-zuid richting) en aan de spoorlijn die vanuit Milaan naar Venetië gaat (oost-west richting). Vanzelfsprekend heeft Verona een eigen treinstation; Verona Porta Nuova railway station.

Verona Airport
Verona is direct met het vliegtuig te bereiken, want Verona heeft een eigen luchthaven; Verona Villafranca Airport (airport code: VRN). Het vliegveld, zo’n 5 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum, verwerkt circa 3 miljoen passagiers per jaar. Ook Transavia vliegt in het zomerseizoen vanuit Amsterdam Schiphol Airport naar de Italiaanse stad toe.